Wanneer mag je je personeel ontslaan?

Geplaatst op

Als je werkgever bent, dan heb je personeel in dienst. Het kan dan voorkomen dat je werknemer niet functioneert zoals jij dat zou willen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn en deze redenen maken het soms mogelijk om je werknemer te ontslaan. In deze blog lees je hoe een jurist ontslagrecht je kan helpen bij het ontslaan van personeel. 

Wat doet een jurist ontslagrecht?

Een jurist ontslagrecht helpt je bij de juiste juridische stappen zetten voor het ontslaan van je werknemer. De ontslagsituatie wordt daarbij beoordeeld. Dit wil zeggen of er wel aan de voorwaarden wordt voldaan om je werknemer te ontslaan. De werknemer heeft het recht om het ontslag aan te vechten. Wanneer deze situatie zich voordoet, dan helpt de jurist jou bij het proces. Hierdoor neemt de jurist jou het werk en de stress uit handen waardoor jij je kunt focussen op je bedrijf.

Voorwaarden voor het ontslaan van je personeel

Je mag een werknemer niet zomaar ontslaan als je dat zelf wilt. Er zitten voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden zijn er zodat een werkgever niet zomaar kan doen waar hij zin in heeft. Zo mag een werkgever zijn werknemer ontslaan als de werknemer daar toestemming voor geeft. Op deze manier komt het niet tot een rechtszaak of een geschil. Daarnaast mag een werknemer wel worden ontslagen als de AOW-leeftijd is bereikt en de werknemer dus met pensioen kan. Ook mag een werknemer ontslagen worden als de proeftijd nog niet verlopen is. De proeftijd is een manier van toetsen of de werknemer bij het bedrijf past en capabel genoeg is de werkzaamheden uit te voeren. Je kunt je voorstellen dat dit niet alleen uit een sollicitatiegesprek voort kan komen. Verder mag je ontslagen worden als je onvoldoende functioneert, langdurig niet kan werken en verwijtbaar handelt. Dit wil zeggen dat de werknemer de regels weet of zou moeten weten en deze willens en wetens overtreedt. Een voorbeeld hiervan is het verduisteren van geld of goederen. Hiermee wordt bedoeld dat je geld wegneemt van je baas en dit aan jezelf toe-eigent.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze blogs over communicatie!

Contactgegevens

Via info @ daniellecommuniceert.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden