Een tijdje geleden heb je op jouw droombaan gesolliciteerd. Binnenkort is het eindelijk zo ver: je mag op gesprek komen om jouw cv en motivatiebrief toe te lichten. Natuurlijk hoop je dat je na dit gesprek kunt zeggen dat je een nieuwe baan hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiegesprek zo goed mogelijk gaat? Dat lees je op deze pagina.

Neem je cv en motivatiebrief mee

Het is verstandig om jouw cv en motivatiebrief uit te printen en deze mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Op deze manier laat je zien dat je je goed voor hebt bereid op je sollicitatiegesprek. En wordt er een vraag gesteld over je cv en/of motivatiebrief? Dan kun je de juiste informatie snel even terugzoeken.

Oefen je gesprek

Je kunt jouw sollicitatiegesprek oefenen door jezelf enkele vragen te stellen. Focus je op de vragen die je verwacht te krijgen tijdens je gesprek en formuleer goede antwoorden op deze vragen. Hoe beter je jouw sollicitatiegesprek voorbereidt, des te groter de kans is dat je jouw droombaan krijgt.

Verdiep je in het bedrijf

De kans is groot dat je tijdens jouw sollicitatiegesprek ook een vraag krijgt over het bedrijf waar je wil werken. Verdiep je goed in dit bedrijf, zodat je deze vraag kunt beantwoorden. Door je in het bedrijf te verdiepen, zorg je er bovendien voor dat je goed mee kunt praten als er over de organisatie gesproken wordt tijdens het sollicitatiegesprek.

Leer meer over je gesprekspartner

Weet je wie je tegenover je krijgt bij je sollicitatiegesprek? Verdiep je dan in hem of haar. Achterhaal bijvoorbeeld wat zijn of haar functie is, wat hij of zij precies doet bij het bedrijf waar je wil solliciteren en wat voor persoon hij of zij is. Deze informatie kan je helpen een goede indruk achter te laten bij je gesprekspartner en dit is uiteraard een must bij een sollicitatiegesprek.  

Kleed je netjes aan

Om een goede eerste indruk achter te laten bij jouw gesprekspartner, heb je meer nodig dan alleen goede praatjes. Het is ook erg belangrijk om je goed te kleden voor je sollicitatiegesprek. Kijk eens kritisch naar je garderobe en kies een outfit voor je sollicitatiegesprek die goed bij het betreffende bedrijf past. Maak deze outfit af met mooie Van Bommel schoenen en je laat gegarandeerd een goede eerste indruk achter.